Portakal Web & Grafik Tasarım Stüdyosu Portakal Web & Grafik Tasarım Stüdyosu

Sosyal Medya’da Sahtekârlık

Merhaba arkadaşlar, bugün sizlere artık sosyal medyanın % 70’i haline gelen Like-farming (beğeni çiftçiliği) ve eskiden beri tanıdığımız Spam (istenmeyen mesaj) kavramlarının akrabalığından bahsedeceğiz. Aramızda zaten bu kavramları bilen arkadaşlarımız olduğu gibi, bir o kadar da bilmeyen iyi niyetli insanlar var, yazımızın her iki gruba da katkı sağlayacağını umuyorum.

Bir süredir görmekte olduğumuz, fakat bilhassa son dönemde iyice suyu çıkan “3 beğeni 1 şikâyet siliyor, sayfamız şikayet altında bizi destekleyin, beğen paylaş yorum yap ki sayfamızı pkk kapatmasın, nokta olsa yorum yap, beğenmeyen bizden değildir, âmin diyen kaç kişi çıkar, beğenin ki hastanın ameliyat parası çıksın, paylaş herkesi çıldırt, bir paylaşım ormanda 20 kaplan gücündedir, paylaş çekemeyenler çatlasın ayol” gibi sloganlar ile servis edilen paylaşımlar var. Şimdi bu paylaşımların aslında çoğunlukla ne amaçla yapıldığını, sizin beğenmeniz veya paylaşmanız ile başınıza neler gelebileceği ve kimlerin bundan ne tür çıkarları olduğundan sizlere bahsedeceğiz.

Like-farmer olarak ifade edilen bu kişiler facebook ve diğer sosyal mecralar tarafından da yasaklanmış olmasına rağmen buna aldırış etmeksizin durmadan yeni sayfalar açan dolandırıcı ve sahtekâr insanlardır. İnsanların zaaflarından beslenir ve büyürler. Amaçları tabi ki kolay yoldan para kazanmaktır ve paylaştıkları şeyler aslında Spam’ın ta kendisidir, reklam amaçlı, kullanıcıya hiçbir faydası olmayan ve istenmeyen unsurlardır. Facebook, twitter gibi oluşumlar bu şahısların peşine çok da fazla düşmezler, neticede yapılan her etkinlik (beğenme, paylaşım ve yorum gibi)  onlara para olarak dönmektedir. Paranın yüzü sıcaktır. ( https://www.youtube.com/watch?v=tm7Bxa76pI8 )

Peki, bunu nasıl başarıyorlar? Türk insanı olarak zekâmız ve çalışkanlığımız bilinen bir gerçektir, fakat bir o kadar da yufka yürekli, merhametli ve naif bir yapıya sahibiz. Birlik ve beraberliğe her daim ihtiyacımız vardır ama özellikle kenetlenmeye derinden gereksinimimiz olan son dönemde bu sahtekârlar paylaşımlarında bizlerin vatanseverliğinden faydalanıyorlar, bu askere bu Mehmetçiğe kaç beğeni gelir, aha yerli roketatar yaptık ya da 34993 tane teröriz az evvel vuruldu bu da fotoğrafı gibi şeyler yazarlar. Biz de ne yapalım askerimiz canımız olduğu için iyi bir niyet var sanır beğenir paylaşırız. Bunlar durmazlar, acılar içinde yaralı bereli ya da kemoterapi gören kanserli bir kardeşimizi bulurlar Google’dan, derler ki beğeni yorum ve paylaşım çok olursa çocuğun ameliyat masrafı çıkacaktır, biz dayanamayız hemen inanırız. Çok güzel bir dua yazarlar, kim buna âmin yazar derler, inancımıza düşkünüzdür el açar âmin deriz, bilmeyiz ki haram kazanca alet ediliyoruzdur. Siyasi görüşünüzden yakalarlar, aynı adamlar farklı sayfalardan hem bir görüşü hem de karşıt görüşü yücelten ve diğerini aşağılayan resimler üretirler, hükümet şöyle yapacak herkesi mahvedecek, ya da hükümet karşıtları işte bunu da yaptı gibi, onlar paralarını sayarlar, biz birbirimize düşer paylaşır ve bol miktarda yorum yaparız fakat tamamına yakını yalandır, dolandır, olmasa bile amaç bizi alet edip birbirimize düşürerek asalak gibi sırtımızdan geçinmektir. Zor durumda bir hayvan bulurlar, üzülürüz çünkü onlar bizim dostumuzdur ve tepkimizi beğenerek yorum yaparak ortaya koyarız. Bu sayfaların resimlerini ve yazılarını beğeniriz çünkü bizim arkadaşlarımız paylaşmıştır, öyle zannederiz.

Sosyal Medya’da Sahtekârlık - - yanlış paylaşım, twitter öğrenmek, spam reklam, sosyal medya dikkat, internet güvenlik, internet dolandırıcılığı, facebook öğrenmek

Bu sayede de nihayet bu art niyetli insan israfları Facebook popularity ranking (Facebook popülerlik sıralaması) bazında yüksek bir puana sahip olurlar. Daha sonra bu hesapların isimlerini ve tüm içeriklerini değiştirirler (örneğin pipi hapı olur), bir forumda karaborsa satmışlardır ve siz o sayfanın önceki paylaşımını beğendiğiniz için sonraki paylaşımı da size önerilerek gösterilebilir. Bazen facebook’ta bir reklam görürsünüz ve onun neden size gösterildiğine şaşırırsınız, şaşırmayın. Sizin çoğu kişisel bilgilerinize sahip olurlar ve bunları pazarlama ya da dolandırıcılık amaçlı kullanabilirler. Hareketler dökümünüze bir bakmışsınız, geçen sene alakasız bir şeyleri beğenmişsiniz, bu ben değildim dersiniz, demeyin. İstenmeyen e-postalarınız durmadan artar, bunları bildirin ve gelen kutunuza tekrar düşmesin. Tabi bu sayfalar takipçi kitlesini bilgisayar virüsleri ve casus yazılımların da yayılmasında kullanabilirler. Hepimiz bunun kurbanı olabiliriz, bu türden sayfalara prim vermeyelim arkadaşlar.

Mutlaka ki gerçekten iyi niyetle şehitlerimiz için, hasta çocuklarımız ve sokak hayvanlarımız için sağduyulu paylaşımlar yapanlar da var, lakin maalesef bunlar çok küçük bir azınlıktır ve sizlerden illa beğen paylaş âmin de yorum yaz diye taleplerde bulunmazlar. Onlar gerçekten içlerinden yüreklerinden geldikleri için bunu yaparlar. Gerçek bir isim ve soyadı kullanırlar veya kendi şahsi sayfalarıdır. Tabi kendi arkadaş çevremizden de kendi düşüncelerini paylaşanlar vardır ve onlar zaten bu yazının tamamen dışındadır. Bu yazımız, art niyete sahip kişilerce oluşturulmuş fakat masumane görünen farklı isimlere sahip spam işlevli sayfaları konu almaktadır.

Şimdi örneğin bu açıklayıcı yazıyı herkesle paylaşabilir, bilginin ve internet farkındalığının artmasına yardımcı olabilirsiniz, lakin diğer durumda da nokta diye yorum yapmayın, kimse bizi şikayet etmiyor, etse de zaten facebook noktaları umursamıyor. Zira dünyanın en büyük çevrimiçi kuruluşlarından birinin daha sağlam bir analitik ile çalıştığını hepimiz tahmin edebiliyoruz. Bunları hep bloglarımızda yazdık efendim. Daha iyi bir sosyal medya için el ele verelim, yalan haberlerin, duygu sömürüsünün ve zeminsiz propagandanın kölesi olup kendi yarattığımız reklamların denizinde boğulmayalım. Kedi paylaşalım.

Paylaş :

İlgili Yazılar